Historie

Appaloosa is een benaming voor een ras, maar wordt ook vaak gebruikt als verzamelnaam voor gestipte paarden en pony`s. Het betreffende paard is in meer of mindere mate gestipt. De Appaloosa als rasaanduiding geldt volgens de American Appaloosa Horse Club Holland alleen voor de echte (Amerikaanse) Appaloosa`s. Hun geschiedenis gaat terug naar de tijd der Indianen. Rond 1600 namen de Spanjaarden gevlekte paarden mee en vooral de Nez Percé Indianen waren zo in hun schik met dit paard dat zij alleen met de beste dieren selectief fokten.

De naam Appaloosa stamt af van de tijd dat de Nez Percé Indianen werden verdreven door het leger en uiteindelijk neerstreken bij de rivier ´´palouse´´. In Nederland zijn veel gevlekte paarden onder gebracht in het Nederlands Appaloosa Stamboek. Hier staan ook mini-Appaloosa`s en grote appaloosa paarden geregistreerd, de stokmaat varieert dan van ca. 75 cm. tot 1.75 m. De Appaloosa´s ondergebracht in het Nederlandse Appaloosa Stamboek voeren bloedlijnen van o.a. warmbloedpaarden (KWPN), rijpony´s (NWR), Shetlanders en ook van de Knabstrupper uit Denemarken, de American Appaloosa en de Falabella´s.

Gevlekte (gestipte) paarden zijn er al heel lang. Afbeeldingen van gestippelde dieren zijn o.a. gevonden in grotten in Frankrijk en op schilderijen rond 1580. Appaloosa´s waren bijzonder geliefd als oorlogspaard, vanwege hun uithoudingsvermogen en kracht.